Dag 7 (4 augustus) Yellowstone (WY)

Om half negen vertrek in naar Yellowstone National Park. Vanuit het motel zijn dit 85 kilometer. Bij aankomst is het er al redelijk druk. Eerste stop zijn de Mammoth Hot Springs Terraces. In dit gedeelte van het park zit onder de grond kalksteen. De eveneens aanwezige warmwaterbronnen spuiten en borrelen het water door het kalksteen omhoog en zo ontstaan er aan de oppervlakte kalksteenterrassen.

Kalkterrassen bij Mammoth Hot Springs.

Het bovenste gedeelte van de kalkterrassen.

Bij de Sheepeater Cliffs zien we een heel ander landschap. In het bos zijn tijdens een vulkaanuitbarsting heel lang geleden een soort grote muren ontstaan. Ze bestaan uit basaltblokken en lijken door mensen op elkaar gestapeld te zijn, maar het is toch een natuurlijk fenomeen.

Sheepeater Cliffs

De rotsblokken liggen aan de Gardner River.

Er volgt een lang stuk wegwerkzaamheden waardoor er slechts één rijbaan beschikbaar is. In Amerika zijn overal mannetjes voor, dus ook hier om te zeggen dat het nog 10 minuten duurt voordat onze rij auto's mag rijden. Uiteindelijk leveren de werkzaamheden een halfuur vertraging op. Jammer van de kostbare tijd, maar het is nu eenmaal noodzakelijk. Bij de werkplek kan er over 10 kilometer niet gestopt worden. Op een parking voorbij de wegwerkzaamheden verruil ik de korte broek voor een lange broek en trek een vest aan plus poncho. Het weer is namelijk omgeslagen. Het regent en de temperatuur is gedaald naar 12 graden.

Ik ben er weer klaar voor.

Een heel bijzondere plek in het park is het Norris Geyser Basin. Verdeeld over twee enorme plateaus zijn er een paar honderd geisers en andere borrelende poelen te zien. Zeer indrukwekkend. Je ziet het stoom overal uit de grond komen. Zo moet de aarde er vele miljoenen jaren geleden overal hebben uitgezien. Wie niet beter weet, zou kunnen denken dat er elk moment een dinosaurus voorbij komt lopen. Belangrijk is om op de houten vlonders of wandelpaden te blijven omdat de grond hier 'leeft'. In het verleden zijn er een tiental mensen om het leven gekomen doordat de grond onder hen begon te borrelen. Ze waren van het pad afgegaan. Het water en stoom is zo heet dat je je makkelijk kunt verbranden. Omdat sommige geisers een hoog zuurgehalte hebben brandt het ook door je schoenen heen. Ik ga twee routes bewandelen van 1 en 2,5 kilometer.

Het eerste veld met geisers.

Overal komt er stoom uit de grond.

Diverse factoren veroorzaken allerlei mooie kleuren.

Het is inmiddels gaan regenen.

Borrelende poel bij het andere bassin.

Hete modderpoel.

Het hete water stroomt alle kanten op.

Aan de oostkant van het park bevindt zich de Grand Canyon of The Yellowstone. Twee indrukwekkende watervallen (De Upper en de Lower Falls) slijpen de rotsen hier langzaam weg en zo ontstaat er een flinke kloof in de aarde. Inmiddels is het droog en dus iets prettiger fotograferen.

Het water dondert naar beneden bij de Lower Falls.

Uiteindelijk valt het water met een enorm
geweld in de canyon.

Onderweg naar de Upper Falls zien we een eland grazen.

De Upper Falls zijn iets minder hoog, maar toch
indrukwekkend.

Mooi landschap bij de Upper Falls.

Iets verderop zijn er uitzichtplatforms waar je de canyon
kunt zien.

Het is wel duidelijk dat ik het ene na het andere mooie punt passeer. Iedereen beweert dat twee dagen niet genoeg is voor Yellowstone en ik begrijp nu waarom. Overal is wel iets moois te zien. Helaas moet ik een beetje selectief te werk gaan anders ben ik hier vannacht nog. Met inmiddels een temperatuur van 51 fahrenheit (10 graden) is het echt koud. Toch zijn er nog steeds mensen die in korte broek lopen. Zij zijn duidelijk niet voorbereid op pad gegaan.

De laaghangende bewolking zorg op de Dunraven Pass voor schitterende uitzichten. Dit is het hart van de Yellowstone Caldera. Een caldera is een komvormige vulkanische krater. Yellowstone is in feite een grote krater met een doorsnede van 65 kilometer. Het midden hiervan ligt in dit gebied.

Wolken achter een prachtige bloemenweide.


De vele regen maakt het landschap juist zo groen.

De witte rook op de achtergrond is afkomstig van geisers.

Soms is het net een maanlandschap.

De Vulkanische grond is erg vruchtbaar.

Iets verderop bevindt zich nog een mooie waterval (Tower Fall). Niet zo indrukwekkend als de vorige twee, maar toch een foto waard.

Tower Fall.

De Tower Fall laat zijn water vallen in de
Yellowstone River.

Miljoenen jaren geleden was Yellowstone een tropische vlakte. Een vulkaanuitbarsting heeft het gebied later veranderd. Vele bomen kwamen terecht onder een laag silica die afkomstig was van de vulkaan. Dit vormde een laagje over de boomresten en zo konden ze niet wegrotten. Op deze manier ontstonden er versteende bomen. Een restant hiervan is de Petrified Tree. Het is inmiddels al bijna 19.00 uur en dus wordt dit mijn laatste attractie van vandaag.

Petrified Tree.

Eenmaal weer in Livingston sluit ik de trip van vandaag af met een etentje bij Arby's.

Afstand vandaag: 322 kilometer.

4 opmerkingen:

  1. Yellowstone is echt indrukwekkend. Wat zullen die Amerikanen koude voeten hebben met hun badslippers.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, er liepen inderdaad van die gasten op slippers rond en in korte broek of nog kortere broek.

      Verwijderen
  2. Verwacht over een paar dagen weer woestijnklimaat.

    BeantwoordenVerwijderen